Boule

boule

ikon_boule2018 fick vi en helt ny och större boulebana på Laggarsviks IP. Den har även fått en mer central placering i hörnet vid fotbollsplanen och tennisbanorna. Boulebanan är helt gratis att använda för alla Ljusterö IS-medlemmar. OBS! Klot får man ta med själv. Cirka 15-20 personer träffas regelbundet men vill gärna att fler blir intresserade. Välkomna att spela gammal som ung! Varje höst spelas ett klubbmästerskap.

Datum: Från ca 15 maj och så länge vädret tillåter på hösten.

Tid: tisdagar 15 – 17, torsdagar 15 -17, lördagar 10 – 12

Som medlem har man även möjlighet att gästa boulebanan på Ljusterö golfklubb, som har en helt nyanlagd bana. Detta gör spelet trevligt omväxlande.

 Hur spelar man?
Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter (vuxna spelare). Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Spelet sker i form av: Singel: (en mot en) tre klot per lag. Dubbel: (två mot två) tre klot per person. Trippel: (tre mot tre) två klot per person.

Ordlista

LÄGG kast i syfte att placera klotet på ett speciellt ställe på banan

PLOMB Ett lägg med mycket hög båge

SKOTT Kast i syfte att knuffa undan klot eller lille

RULLSKOTT Kast som gör att klotet rullar en stor del av sin färdväg

RASP Skott som tar i marken ett stycke före det träffar motståndarens klot

CARREAU En spelare kastar och träffar med sitt klot, så att det byter plats med motståndarens klot

CASQUETTE En spelare kastar och träffar med sitt klot “på järnet” men bågen är lite för lång så motståndarens klot stannar kvar och det egna fortsätter.

PAKET När ett lag tar lika många poäng som det antal klot laget disponerar, det vill säga 3 vid singel och 6 vid dubbel/trippel

ELFENBENARE När det ena laget lyckas skjuta bort varje klot som motståndaren lägger in och därmed lyckas få hem “ett paket”.

KLOSS När ett klot ligger an mot lillen

LILLE målkula (av trä) som man strävar att komma närmast

FANNY Vinna match med 13-0 (snarare att förlora en match med 0-13!)